aangifte doen bad review Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf reviews verwijderen

Meneer, voor de laatste keer. U kunt hier op het politiebureau echt geen aangifte doen van een bad review op uw Google Mijn Bedrijf pagina. Het spijt ons. Als u er echt op staat om aangifte te doen, dan kunt u dat formeel alleen bij Interpol doen.

Voorgaande is een vrij interpretatie van een dialoog die niet uit een sketch komt maar uit mijn eigen praktijk en gebeurde zo’n twee jaar geleden. Een zeer gefrustreerde ondernemer vond mijn blog Google+ Marketing en belde mij op. Hij was op het politiebureau geweest om aangifte te doen en kreeg dit echt te horen. De reden dat hij zo boos was was dat hij apparatuur leverde in een branche met 200 potentiële klanten en de negatieve review op Google Mijn Bedrijf hem een slechte naam opleverde. Dat kreeg hij letterlijk te horen van deze bedrijven.

Moraal van dit verhaal? Dat Google Mijn Bedrijf veel extra potentie biedt maar dat er ook keerzijden zijn zoals negatieve reviews en die echte consequenties kunnen hebben. Want als een review eenmaal geplaatst is, dan kan de eigenaar van de Google Mijn Bedrijf vermelding die zelf niet meer verwijderen. Er zijn dan twee opties waarvan er één meestal onwenselijk is en de andere vaak weinig kansrijk.

Negatieve Google Mijn Bedrijf reviews verwijderen

Als er eenmaal een negatieve review is geplaatst dan kan die als eerste worden aangegeven als ongepaste review bij Google Mijn Bedrijf. Dit is echter wel een drastisch middel en de melding van een ongepaste review wordt daadwerkelijk door medewerkers bij Google behandeld. Hierbij wordt er kritisch bekeken of de melding gegrond is en daarbij zijn er een beperkt aantal gronden op basis waarvan content ongepast kan zijn. Hier komen ze:

 • Spam en valse content
 • Niet-relevante content
 • Content waarvoor beperkingen gelden
 • Illegale content
 • Seksueel expliciete content
 • Aanstootgevende content
 • Aanzetten tot haat
 • Intimidatie en pesten
 • Nabootsing van identiteit
 • Belangenverstrengeling

Bron: https://support.google.com/contributionpolicy/answer/7400114

Voor wie het nog niet door had, dit was de weinig kansrijke methode. De andere methode die altijd werkt maar die waarschijnlijk niet wenselijk is, is de Google Mijn Bedrijf pagina helemaal opheffen. Maar dan is het opgebouwde seo voordeel ook direct weg. Bewerking 29-11: Het verwijderen van de vermelding heeft geen nut meer en is niet wenselijk. Dit omdat de vermelding blijft bestaan en de eigenaar alleen het eigendom van de vermelding verliest bij verwijdering! Graag hoor ik ook reacties van mensen die hier recente ervaring mee hebben.

Zelf melden van een ongepaste review

Voor wie zelf denkt dat er sprake is van een ongepaste review en hiervan melding wil maken, deze link verwijst naar de uitleg hoe een verzoek om verwijdering van ongepaste reviews indienen werkt: https://support.google.com/business/answer/4596773?hl=nl

Zelf aangifte doen van een bad review

Voor de wie sceptisch is over het waarheidsgehalte van de anekdote, zie de link hieronder naar de pagina van de politie over Cybercrime. Zoek op deze pagina zelf maar eens naar hoe er aangifte gedaan kan worden. Hint: zoek naar Spam van buitenlandse bedrijven… Dat is wat een ongepaste review uiteindelijk is: spam van een buitenlands bedrijf. Enne toi toi..

https://www.politie.nl/themas/cybercrime.html

NB. Ik wil graag eindigen met de noot dat dit blog niet cynisch bedoeld is en ik op geen enkele manier de ondernemer in kwestie belachelijk wil maken. Dit is een extreem geval maar de reden dat ik dit blog schrijf is dat het een regelmatig terugkerend item is. Alleen in 2018 heb ik het nu al 3 keer meegemaakt en hierdoor weet ik dat het iedereen kan overkomen en dat er ook veel nep reviews worden geplaatst. Zie het als een goedbedoelde heads up voor wie het horen wil en met echte praktische tips voor wie een legitieme claim heeft want reclame is het niet.

, ,

22 reacties. Reactie plaatsen

 • Daniël, de eigenaar (schrijver) kan de vermelding probleemloos verwijderen.

  Het bedrijf waaronder die is gepost kan het natuurlijk niet. Ik denk dat je dit bedoelt, maar ik zou het iets duidelijker formuleren om misverstanden te voorkomen.

  Ik had vorig jaar nog een soortgelijk incident bij de Rijdende Rechter, waarbij John Reid uitspraak deed dat de review door de schrijver moest worden verwijderd.

  Beantwoorden
 • Hoi Eduard, bedankt voor de feedback. Ik heb één zin aangepast en waar dit mogelijk onduidelijk kon zijn. “Want als een review eenmaal geplaatst is, dan kan de eigenaar van de Google Mijn Bedrijf vermelding die zelf niet meer verwijderen.” Dit is nu ondubbelzinnig denk ik.

  Ook bedankt voor jouw aanvulling onder het blog dat de plaatser van een review die zelf weer kan verwijderen van de Google Mijn Bedrijf vermelding van een bedrijf.

  Gr Daniël

  Beantwoorden
  • Exact! Nu is het duidelijk voor iedereen. Want maar al te vaak wordt door de schrijver van een review gezegd: “Ik kan ‘m niet meer verwijderen” 🙂

   Beantwoorden
   • Eduard, zie jij kansen om laagdrempelig dit soort wijzigingen rechtelijk af te dwingen van de schrijver? Zelf ken ik namelijk ook nog een situatie waarin de schrijvende partij op geen mogelijkheid te benaderen is en de meldingen aan Google geen reactie teweeg brengen. Dit terwijl de review foutief geplaatst is (verkeerde bedrijf).

    Beantwoorden
 • Karel Hoog
  02/05/18 09:30

  Het is heel makkelijk.. Een bedrijfspagina voegt niks toe aan uw firma. Je kan uw plek als “Particulier laten vast zetten” en dan vervalt de hele vermelding aan de rechter kant.
  Een bedrijfsvermelding geeft alleen maar ellende en voegt totaal niks toe aan wat u heeft.
  Ten eerste staan al uw concurrenten met de zelfde producten onder de vermelding
  Ten tweede.. reviews slopen uw bedrijf omdat veel mensen direct naar ervaringen kijkt. Reviews komen altijd voort uit persoonlijke kwesties.
  Per jaar laten duizenden bedrijven hun locatie weer verwijderen omdat er vrijwel geen klant is die er wat aan heeft. Steker nog.. vele klanten lopen weg en zien de concurrent elders.
  Als men een bedrijf in vult dan staat u vrijwel altijd links in de zoek resultaten van Google. Is dat niet zo dan wordt het tijd voor goed webdesign.

  Beantwoorden
  • Hoi Karel,

   Bedankt voor het delen van jouw visie op Google Mijn Bedrijf! Het is mij niet duidelijk wat je bedoelt met “Particulier laten vast zetten”? Over de waarde er van ben ik een andere mening toegedaan. Het is van waarde, voor klanten en bedrijven. Dat er nadelen aanzitten ontken ik niet. Het getal van een paar duizend verwijderingen is niet relevant zonder de andere kant te noemen of te weten: hoeveel komen / kwamen er jaarlijks bij? Ik denk honderdduizenden. Dan valt een paar duizend in het niet en is het eigenlijk verwaarloosbaar denk ik?

   Gr Daniël

   Beantwoorden
  • Bert Schipperijn
   04/06/18 20:03

   Hoi Karel Hoog
   Is deze situatie mogelijk:
   Een bestaande “mijn bedrijf”locatie, die wij kunnen beheren, omzetten naar particulier?
   Ik heb al verstrengeling gebruikt, als reden verwijderen. Geen reactie.

   Hoe zit dat eigenlijk met het verwijderen van de locatie? Weet iemand dit? Verdwijnen dan de recensies? Of gaan die dan zweven zonder beheerder, op die locatie.

   Beantwoorden
  • W.Wagenvoort
   30/06/18 17:35

   Hoe kan ik dat veranderen van Google bedrijf , omzetten naar particulier ?

   Beantwoorden
 • Hoi Bert,

  Bedankt voor jouw reactie! Je schrijft ‘Een bestaande “mijn bedrijf”locatie, die wij kunnen beheren, omzetten naar particulier?’ Personen die geen bedrijf zijn kunnen alleen een Google+ pagina zijn. Bedoel je dat? Als een locatie wordt verwijderd dan worden de reviews ook verwijderd. Die gaan niet zweven.

  Gr

  Beantwoorden
 • Ik heb een voorstel van google support gekregen om voor 99 dollar slechte recencies automatisch te laten verwijderen. Ken je dit en wat vind je hiervan?

  Beantwoorden
 • Hoi Robert,

  Niet op ingaan! Google vraagt daar nooit geld voor en zal een oplichter zijn. Je kunt ook bellen met de helpdesk van Google. Dan moet je inloggen op adwords.google.com en dan de helpdesk bellen. Die helpen ook bij Google Mijn Bedrijf.
  Gr

  Beantwoorden
 • Hoe verwijde je een bedrijfspagina inclusief de reviews? We hebben het geprobeerd maar helaas staat alles er nog als je het Googeled… help!

  Beantwoorden
  • Ik heb hetzelfde probleem. De pagina is na weken nog steeds actief. Weet iemand hoelang dit duurt voordat de pagina echt verwijderd wordt?

   Beantwoorden
 • Beste Karel,
  Je kan uw plek als “Particulier laten vast zetten” en dan vervalt de hele vermelding aan de rechter kant” schrijf je.

  Kunt u mij (en anderen die dezelfde vraag stelden) ook vertellen hoe dat moet?
  Volstaat “locatie verwijderen” ? Of zijn er andere acties nodig?

  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 • Beste mensen,
  Ik heb hetzelfde probleem. Meerdere negatieve reacties van mensen die ik niet ken op mijn bedrijfspagina. De lokatie verwijderd hele account opgeheven maar de lokatie plus recenties blijven staan. Iemand een tip. Een advocaat tegen laster misschien?

  Beantwoorden
  • Hoi Roos,

   Bedankt voor je input bij dit onderwerp. En vervelend dat je negatieve ervaringen hebt met GMB op dit moment. Ik zou eerder adviseren om andere wegen te bewandelen. Zo kan je eerst de review(s) in kwestie markeren als ongepast.

   Hoe reviews te markeren als ongepast wordt hier uitgelegd:
   https://support.google.com/contributionpolicy/answer/7445749?hl=nl&ref_topic=7422769
   Het is ook mogelijk om Google te bellen hierover. Hiervoor bel je naar het nummer van Google Ads support en kies je die optie hulp bij Google Mijn Bedrijf keuzemenu.

   Het aanvechten met een advocaat geef ik weinig kans. Ik ben geen jurist maar ik denk dit omdat het heel lastig aangifte doen is. Als je al aangifte kunt en wilt doen, bijvoorbeeld in het buitenland, dan is het maar de vraag wat je dan kunt bereiken. Dit wordt extra moeilijk als de gegevens van degene die de review plaatst en waartegen je aangifte doet niet bekend zijn. Een vals emailadres / profiel bijvoorbeeld. Ik denk dat je meer vliegen kunt vangen met honing dan met citroen in dit geval!

   Succes er mee en je kunt mij altijd bellen voor hulp!

   PS. zie ook de toevoeging aan het blog zelf. De datum van vandaag staat er dik gedrukt bij.
   Gr Daniël

   Beantwoorden
 • Weet iemand toevallig hoe je de optie van het kunnen geven van reviews op een bedrijf volledig kan deactiveren? Bij ons levert dit veel verwarring op voor klanten en we willen de optie daarom deactiveren. Het lijkt of Google deze mogelijkheid niet biedt.

  Beantwoorden
 • Bianca Kragten
  13/10/19 23:26

  Hoe gaan jullie om met Google die (mijn) reacties op 1sterren teviews reviews verwijderd of wijzigt?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu