SEO Tip: Website aanmelden Google Search Console

De Google Search Console (GSC) is de applicatie waarmee website beheerders hun website(s) kunnen aanmelden en beheren voor de zoekmachine van Google. De Search Console bestaat bijna even lang als de zoekmachine zelf en deze heeft kort geleden een grote update gehad. Sindsdien is het uiterlijk veel moderner geworden en zijn er handige nieuwe seo functies toegevoegd.

Ga direct naar:

Website aanmelden Google Search Console?

Het is niet noodzakelijk om een website aan te melden bij Google Search met de Search Console om deze vindbaar te maken in de zoekmachine van Google. Het geeft echter wel meer mogelijkheden en daarbij biedt de Search Console veel extra seo informatie. Het is kosteloos, een website aanmelden kan in 20 minuten en het is daarbij een nuttige seo tool.

Website aanmelden bij Google Search Console

Om uw website aan te kunnen melden moet u beschikken over een Google account. U heeft een account als u gebruik maakt van enige dienst van Google waarop ingelogd moet worden zoals Gmail. Als u er geen heeft dan kunt u hier een Google account aanmaken. Als u een account heeft dan kunt u inloggen met uw Google account en een website aanmelden met de Google Search Console.

Google Search Console gebruiken

Voor een aangemelde website wordt er direct na het inloggen een overzicht getoond van de status daarvan in Google Search (afbeelding 1). Standaard toont de eerste grafiek het aantal klikken dat de site heeft gehad van de zoekresultaten van Google in de afgelopen 90 dagen. De tweede grafiek toont het aantal pagina’s in de index van de zoekmachine, en veranderingen daarin.

Google Search Console statusAfb. 1 Screenshot status overzicht

Google Search Console Indexdekking

Dit rapport geeft belangrijke informatie over het aantal pagina’s dat Google heeft opgenomen in de index van zijn zoekmachine voor een site. Daarbij geeft het cruciale informatie over het aantal fouten dat gevonden zijn bij het indexeren en of er pagina’s uit de index zijn verwijderd.

indexdekking Google Search ConsoleAfb. 2 Screenshot prestatie rapport indexdekking

Als er abrupt grote veranderingen zijn zoals een grote daling van het aantal geïndexeerde pagina’s, dan is dit een reden om hier snel meer onderzoek naar te doen. Verder is het normaal dat er regelmatig nieuwe pagina’s worden opgenomen en dat er pagina’s uit de index verwijderd worden. Als er veel nieuwe content geplaatst is, dan kan het ook handig zijn om te kijken of deze worden opgenomen in de index. Dit kan soms heel snel gaan maar ook vier tot acht weken duren.

Prestatie rapport Google Search Console gebruiken

Dit is het rapport dat de meeste gebruikers het interessantst zullen vinden. Hierin is namelijk veel nuttige informatie te vinden zoals: de zoektermen waarop de site rankt, de gemiddelde posities van de zoektermen in de rankings, het aantal vertoningen, klikken en de CTR (klik ratio).

Google Search Console Zoekwoorden vergelijkingAfb. 3 Screenshot prestatie rapport overzicht

Tip: In het onderstaande voorbeeld worden het aantal klikken, vertoningen, de ctr en de gemiddelde posities getoond. Klik op de blokken met de statistieken zelf om die weer te geven in de tabel eronder.

Google Search Console ZoekwoordenAfb. 4 Screenshot prestatie rapport zoekwoorden

Prestatie rapport perioden selecteren en vergelijken

Om de periode te veranderen moet op het potlood geklikt worden bij de tekst Datum: Afgelopen 28 dagen. Hiermee kan zowel de periode worden ingesteld als twee perioden worden vergeleken met elkaar.

Google Search Console Zoekwoorden periode selecteren
Gebruik de vergelijkingsfunctie om statistieken voor bepaalde perioden te vergelijken zoals de gemiddelde posities over de laatste 28 dagen en dan vergeleken met de 28 dagen direct daarvoor. De vergelijkingsfunctie kan worden gebruikt door op het potlood te klikken bij Datum: Afgelopen 28 dagen.

Google Search Console-Zoekwoorden vergelijking instellen
Zie ook het voorbeeld hierna met de vergelijking van de rankings op de zoekwoorden voor de laatste zes maanden en vergeleken met dezelfde periode ervoor. In deze tabel met de zoekwoorden staan beide perioden dan naast elkaar in de eerste en tweede kolom.

Posities vergelijken 6 maandenAfb. 5 Screenshot prestatie rapport vergelijken posities

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu